Reproducties van ansichtkaarten

De verhalen bij ansichten

Een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn zodra een enkele man deze in gedachten neemt met het beeld van een kathedraal voor ogen.

Antoine de Saint-Exupéry

Fotosouvenirs: Reizen in gedachten

Reizen naar een plaats waar je nooit bent geweest, maar die je toch herkent. Eén beeld, eindeloze gedachten. Een snufje weemoed, een scheut historie en een goed verhaal. Dat zijn de ingrediënten voor een sentimental journey via Fotosouvenirs. Nostalgisch wegzinken in een fraai ingekleurd verhaal, maar modern want online verteld.

Het platform Fotosouvenirs bevat korte, beeldende leesverhalen, waarvoor steeds een oude ansichtkaart de aanleiding vormt. Ansichtkaarten zijn in zeker opzicht de voorlopers van sociale media als Facebook en Instagram. Ze vormden ooit een populair vakantieverslag van de reiziger voor de thuisblijvers, een kort contact tussen twee werelden. Die oude ansichten met hun kenmerkende beelden vormen nog steeds een bron voor verhalen.

Op Fotosouvenirs gaat het over alle mogelijke onderwerpen: cultuur, economie, geschiedenis, sociologie, politiek. Aan de hand van oude beelden reizen de lezers terug in de tijd, naar allerlei plaatsen in vooral West-Europa. De schrijver voert hen mee langs dorpen en steden om te verhalen over bijzondere gebeurtenissen, grote en alledaagse, en associeert die met bijzondere ontwikkelingen. De ansichtkaarten hebben een leitmotiv: er staat altijd een klassieke Citroën op.